Свет

ЕУ: Државите членки во најкраток рок да испратат план за намалување на невработеноста

ЕУ: Државите членки во најкраток рок да испратат план за намалување на невработеноста

Европската унија повика 11 држави членки во најбрз можен рок да подготват планови за борба со невработеноста меѓу младите бидејќи недостигот од планови за решавање на проблемот е главниот проблем за закана за економските перспективи на Унијата.

Брисел минатата година одобри систем од 8 милијарди евра за обезбедувавње работа, стаж и професионална обука на млади за да стави крај на се поголемата невработеност меѓу младите која во Грција и Шпанија е речиси 50 отсто.

Велика Британија, Словачка и Словенија се меѓу 20-те држави кои први добија право за помош за периодот 2014-2020 година, но трите не испратиле во Брисел план за користење на средствата до крајниот рок – 31 декември 2013 година. Меѓу државите од кои се бара план се и Велика Британија и Германија. Австрија, Данска, Естонија, Финска, Луксембург, Малта и Холандија се уште работат на предлог програмите.