Свет

ЕУ ги продолжи своите санкции против Русија

ЕУ ги продолжи своите санкции против Русија

Земјите членки на ЕУ денес се договорија за уште шест месеци да ги продолжат своите санкции против Русија, иницирани поради украинската криза, соопшти Европскиот совет во Брисел.

Одлуката е донесена на денешниот состанок на Советот на ЕУ за општи работи, составен од министрите за надворешни работи од змејите-членки на ЕУ.

Со овие санкции се опфатени 149 физички лица и 37 правни лица за кои е оценето дека се поврзани со проруските сили во Украина и припојувањето на Крим кон Русија.