Балкан

ЕУ ја повика Босна што побргу да состави Влада

ЕУ ја повика Босна што побргу да состави Влада

Шефови на дипломатии на државите членки на Европската унија денеска ги повикаа лидерите во БиХ по изборите што побргу да формираат влада и да почнат со реформите.

Тие во тек на седница на министерскиот совет во Луксембург потсетија дека реформите се неопходни за да се надминат проблемите на европскиот пат на БиХ и ветија помош за нивно спроведување.

Министрите освен тоа, поддржаа и продолжување на Операција Алтеа, со која ЕУ координира јакнење на одбранбените капацитети на БиХ, а која трае веќе 10 години. Во заклучоците од денешното заседание на Советот упати и повик до БиХ за забрзување на програмата за елиминација на вишокот муниција останата од војната во деведесетите години од минатиот век.