недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 10

ЕУ ќе разгледа мерки за борба со трговијата со мигранти

migranti

Последни вести

Лидерите во Европската унија ќе разгледаат денеска мерки за борба со шверцерите на луѓе во Либија по смртта на стотици имигранти во Средоземното Море, пренесува МИА.

Неопходни се системски напори за да се идентификуваат, запленат и уништат бродовите пред да бидат користени за трговија со луѓе, се вели во нацрт декларација на вонредната средба на врвот.

Планот предвидува удвојување – од три на шест милиони евра на месечниот буџет на граничната служба на Еу – Фронтекс, за спасувачките мисии Тритон во водите на Италија и Посејдон, во водите на Грција.

Ќе биде разгледан и предлогот државите членки да прифатат по најмалку 5.000 луѓе кои добиле азил и да се покаже солидарност со најпогодените држави од бегалскиот бран.

Најчитани вести