недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 1

ЕУ: Од петок антидампинг мерки на кинеските соларни панели

Европската унија во петок ќе почне да спроведува антидампинг мерки на дел од увозот на кинеските соларни панели, чии производители одбиле пријателско решавање на спорот.

solarni paneli

Поврзани вести

Двегодишните мерки ќе стапат на сила на шести декември и ќе се однесува на панели на оние кинески производители кои го отфрлија договорот за ставање крај на трговската војна, наведува Евроопската комисија.

Кина и ЕУ во јуни постигнаа пријателско решавање на трговскиот спор, според кој кинеските извозници се согласија на минимална продажба на цени до одредено ниво на извоз, по што се применуваат антидампинг царина. Евтините кинески панели во последната година го преплавија европскиот пазар, предизвикувајќи пад на домашното производство.

 

Најчитани вести