недела, 23 јули 2017  |  Вести денес: 36

ЕУ со одрврзани раце за санкции против ИД и Ал Каеда

Советот на ЕУ усвои правна рамка со која првпат Унијата ќе може самата да воведува самостојни санкции против групата Исламска држава (ИД) и против Ал Каеда, односно кон лица и субјекти што се поврзани или ги поддржуваат овие терористички организации.

1200x600

Поврзани вести

Досега санкции можеше да се применат само за лицата и субјектите наведени од страна на Обединетите нации или од страна на земјите членки на ЕУ, кои во овој случај дејствуваа индивидуално.

Со оваа одлука на Советот на Унијата, ЕУ ќе биде во можност да воведе забрана за патување на поединци и замрзнување на имотот на лица и субјекти што се идентификувани дека се поврзани со ИД или со Ал Каеда. Ова значи дека сите нивни средства во границите на Европската унија ќе бидат замрзнати и дека државјани и субјетки на ЕУ ќе имаат забрана за какво било располагање со средствата и имотите на лицата поврзани со овие терористички организации.

Поединците и субјектите што се таргетирани се оние што учествувале во планирање или за извршување на терористички напади или ги обезбедувале ИД и Ал Каеда со финансии, нафта или оружје или пак добиле терористички тренинг од нив. Физички или правни лица, исто така може да бидат наведени за активности како што се вработување, акти на поттикнување или јавно провоцирање и активности за поддршка на овие организации или се вклучени во сериозни злоупотреби на човековите права надвор од ЕУ, како што се киднапирање, силување, сексуално насилство, присилни бракови и поробување на лица.

Најчитани вести