Македонија

ЕУ: Партиите итно да продолжат со имплементација на договореното

ЕУ:  Партиите итно да продолжат со имплементација на договореното
ЕУ: Партиите итно да продолжат со имплементација на договореното
Европската унија бара од четирите најголеми политички партии во Република Македонија, потписнички на политичкиот договор од 2 јуни/15 јули, да продолжат итно со работа на имплементирање на точките од договорот, со цел да го надоместат изгубеното време.
Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, портпаролката на Европската комисија, Маја Коцијанчич, одби да одговори детално дали Брисел е задоволен или не од олеснувачот во преговорите Петер Ванхоуте, како и да појасни што се неговите задачи, дали смее да се меша во директните политички случувања и да бара да се донесат анти-уставни закони, ниту да обзнани колкава е платата што Белгиецот ја добива од европските данокоплаќачи за своето медијаторство во Македонија.
Наместо тоа, Коцијанчич, во име на неформалната Влада на Унијата, само побара