ТОП,Македонија

ЕУ и САД треба да ја објават проценката за изборите

ЕУ и САД треба да ја објават проценката за изборите

Проценката на ЕУ и САД дали се создадени услови за предвремени парламентарни избори на 24 април треба да биде објавена денеска.

Првично амбасадорите на ЕУ и САД, Аиво Орав и Џес Бејли најавија дека проценката за изборите ќе биде објавена на 19 или 20 февруари.

Вчера  од Амбасадата на САД и Делегацијата на ЕУ посочија дека одложувањето е на барање на лидерите на политичките партии.

Евроамбасадорот Аиво Орав, неделава одговарајќи на новинарско прашање изјави дека ја оценуваат ситуацијата во три области за подготовката за изборите и тоа ДИК и Избирачкиот список, во однос на персоналот на ДИК и ревизијата на Избирачкиот список, медиумите-балансирано известување и договорот на четирите партии за реформи во медиумите, одвојувањето на државата и партиите, како и притисоци и закани.