Свет

ЕУ со нова финансиска помош за Украина

ЕУ со нова финансиска помош за Украина

Европската унија размислува за доделувањето на дополнителна финансиска помош за Украина, изјави претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо.

Според него ЕУ и меѓународните партнери разгледувале повеќе мозности, преко кои ќе и се помогне на земјата, ако Киев е подготвен да воведе реформи во својата економија.

Баросо откри дека Eвросојузот нема да наддава со Русија кој ќе обезбеди поголеми финансиски сретства за Украина, бидејќи верува дека ЕУ е патот по кој сакаат да чекорат повеќето Украинци.

Министерството за надворешни работи на Русија, пак ја повика опозиција во Киев да се откаже од заканите и ултиматумите што ги поставува и да воспостави дијалогот со власта. Според него само на тој начин може да се излезе од длабоката криза во која се наоѓа земјата во моментов.