Балкан

ЕУЛЕКС и КФОР со шок бомби ги растерале насобраните Албанци во Северна Митровица

ЕУЛЕКС и КФОР со шок бомби ги растерале насобраните Албанци во Северна Митровица

Силите на редот со сила и шок бомби, спречиле немири со учество на Срби и Албанци во северниот дел на Косово, по скандалозното прекинување на фудбалската средба меѓу репрезентациите на Србија и Албанија во Белград.

Припадниците на косовската полиција, полицајци од мисијата на ЕУ во Косово (EULEX) и војници од мисијата на НАТО во Косово (KFOR) морале да користат звучни гранати за растерување на толпата на косовски Албанци кои излегоа на улиците на градот Косовска Митровица и се обиделе да преминат во српските населби.

Според информациите во медиумите , групи луѓе се собраа од двете страни на главниот мост над Ибар, кој го делеше градот на српска и албанска дел, но Србите не презеле агресивни дејствија.