четврток, 23 февруари 2017  |  Вести денес: 40

Еве кои организации се финансирани од Сорос во Македонија

cilimanov-640x360

Поврзани вести

Организациите НВО Инфоцентар, МОФ, Хелсиншки комитет, Метаморфозис, Акција плус Ресен, Фокус Велес, Факултет за работи што не се учат, Аква Струга, Огранизација на жени на општина Струмица, Центар за современи уметности, Џев и многу други фондации се само дел од оние на чии сметки легнувале милионски суми за време на предизбоните процени во Македонија во изминатиот период, велат од Граѓанското движење Стоп Операција Сорос.

-Хелсиншкиот комитет е добро познaат на сите тој се бори за заштита на човековите права, а се работи за крајно партизирана и политизирана организација, нивните први луѓе како што се Годран Калајџиев, Уранија Пировска и Мирјана Најчевска се секогаш први на протестите организирани од СДСМ, а при тоа инсистираат да се третираат како независни и неутрални. Малдинскиот образовен форум се збогатила за  (79.000 евра) од страна на Сорос, се работи за организација која е клучна во организирањето на протести на студентите и средношколците против реформите во образованието, како што беше екстерното тестирање. На сметка на организацијата НВО Инфоцентар се имаат прелеано (10 милиони денари или 168 илјади евра), на сметката на Млади европски федералисти (12 илјади евра или 730 илјади денари), а овие средства се прелеани само од фодацијата за отворено општество вели Цветин Чилиманов.

Чилиманов потенцираше и дека во помалите организации исто така се префрлени милионски суми на средства директно од капата на фондацијата за отворено општество, дел од нив се и огранизација именувана како факултет за работи кои не се учат, на чија сметка легнала околу милион денари, потоа локалните организации како Фокус Велес кои има парични средства од 9 илјади евра и Аква од Струга организацијата која во критичниот период на нивно конто легнале околу (19 илјaди евра).

Најчитани вести