Свет

Еве што им се советува на Русите да брават додека трае кризата

Еве што им се советува на Русите да брават додека трае кризата
Путин: „Странски непријатели“ се подготвуваат за избори во Русија

„Ако немате доволно пари, сетете се само дека ние Русите сме преживеале и студ и глад и дека мора да мислиме на здравјето и помалку да јадеме“, и’ кажал сибирскиот пратеник Иља Гафнер, на постара госпоѓа која се обидела да му објасни дека нема пари да купи ни килограм шеќер за својот хендикепиран син.

„Нашите жени ќе изгледаат поубаво и во обична долна облека произведена во Москва, отколку во чипка произведена во Франција“, им кажал Гафнер на елегантните Русинки, предложувајќи им наместо со кармин усните да ги мачкаат со варено цвекло.

Инфлацијата во земјата во 2014 година помина 11 отсто, а растење на цените се очекува и следниот месец.

Цената на месото, рибата, шеќерпт, зеленчукот, сирењето, јајцата и оризот е порасната од 10 до 50 отсто.

Откако рускта јавност остро реагирала на изјавата на Гафнер, тој морал јавно да им се извини на своите сонародници.

Но, и заменик премиерот, Игор Шувалов, во Давос, пред учесниците на форумот, истакнал дека сепак Русите „треба да држат диета“

„ Мораме да ги надминеме сите препреки во земјата, помалку ќе јадеме и помалку ќе користиме електрична енергија“, истакнал Шувалов.

„Го преживеав Горбачов и Елцин, но Путин е првиот ретседател кој од мене бара да јадам помалку“, коментирал на Твитер еден Рус.

Но не сите негови сонародници мислат како него. Голем дел сметаат дека Русите „мораат да им помогнат на Доњецк и на Луганск“.