Магазин

Еве што не треба да правите на Бадник

Еве што не треба да правите на Бадник

Бадник го најавува најголемиот христијански празник Божиќ.

На овој ден семејството се собира на посна трпеза. Оние кои во текот на годината биде скарани, на Бадник си простуваат и се смируваат.

Многу обичаи кои врзани за Бадник се пагански, но црквата подоцна им дала христијанско значење. На овој ден не се оди на гости, и не позајмуваат пари.