Секс

Еве зошто жените имаат проблем со доживување оргазам

Еве зошто жените имаат проблем со доживување оргазам
Колку повеќе жените размислуваат за проблемите со постигнување на оргазам, толку потешко ќе им биде и самото доживување на оргазмот.

Дури 10% од жените никогаш во животот не доживеале оргазам, покажаа неколку истражувања, а како главни виновници експертите ги прогласија стресот, нервозата и стравот од препуштање во уживањето во сексот.

Секако, колку почесто жените размислуваат за тие проблеми, фрустрацијата расте и оргазмот станува се` понедостижен.

Но, добрата вест е дека на тоа може да се работи и да се промени, а што поголем труд се вложува, резултатите ќе бидат подобри, тврдат експертите за секс. За почеток е потребно да се испразни главата и да се фокусира на сексот што е можно повеќе.


Имено, покрај фактот што оргазмот е одлична работа и после него се чувствуваме прекрасно, тој воедно и го смалува нивото на стрес, ги ублажува симптомите на ПМС, ја ублажува болката и го продолжува животот.

Токму поради тие причини, експертите ја препорачуваат мастурбацијата како најдобар метод за спознавање на сопственото тело и можностите за уживање кои таа ги овозможува, за подоцна да го искористите тоа знаење во сексуалните односи со партнерот.