четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 40

ЕВН со дополнителна опрема ќе ги отстранува дефектите во охридско-струшкиот регион

struja

Последни вести

Министерот за транспорт и врски Миле Јанкиески, на денешниот координативен состанок на Кризниот штаб за утврдување на фактичка состојба и за понатамошно координирање со надлежните институции, во делот на напојување со електрична енергија, од ЕВН бил информиран дека вечерва ќе се транспортира дополнителна опрема потребна за отстранување на дел од дефектите во охридско-струшкиот регион.

Во струшкиот регион, каде што има три критични точки, информира ЕВН, на трафостаницата Сувополе е оспособена 35 КV врска, трафостаницата е оспособена и во моментот се пушта 10 KV врска кон местата: Вевчани, Октиси, Велешта, Добовјани.

„Исто така, се пушта 10 KV врска кон Лабуништа, Боровец, Ташмаруништа, Мустовци и Ораше. Реканскиот крај кој е и најкритичен, вечерва во најкратко време се изгради нов 10 КV далновод, се работи на техничко решение за премин преку езерото.  Во делот на Центар Жупа во доцните вечерни часови ќе се направат напори за пуштање на далноводите“, се наведува во соопштнието.

На состанокот се потенцирала и временската прогноза за наредните неколку денови, со акцент на северозападниот
дел од Македонија каде се очекува нови врнежи од снег со помал интензитет.

Најчитани вести