Свет

Европа ја сопре помошта за земјоелците

Европа ја сопре помошта за земјоелците

Европската унија ја запре исплатата на 125 милиони евра помош за земјоделците погодени од руското ембарго, поради сомнителни барања за надмост на штета.

Во соопштението од ЕК се наведува дека е запрена програмата за помош на земјоделците и дека во следните неколку денови ќе се воведе „далеку попрецизна програма“.

Комисијата на ваков потег се одлучила поради, како што наведува, непропорционално високиот број барања за надмост на штета.