Македонија

Европски ден на претприемачот

Европски ден на претприемачот
Европски ден на претприемачот

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска присуствуваше на Конференцијата на  Европскиот ден на претриемачот,  којашто се одржува во хотелот Александар палас. Оваа традиционална манифестација годинава прославува десет годишнина од своето постоење. Градот Скопје (Секторот за локален економски развој ) и оваа година, по десетти пат е дел од организацијата на овој светски настан кој има за цел да го промовира претприемништвото и малите и средни претпријатија како главни двигатели на економскиот раст и развој.

– Ме радува што Конференцијата – Европскиот ден на претриемачот прерасна во традиционална годишна манифестација која оваа година јубилејно се одржува по 10-ти пат. Развојот на претприемништвото и секторот на мали и средни претпријатија (МСП) е значаен за најголемиот дел од националните економии во светот, а особено е важен за остварување на поинтензивен економски раст и развој на земјите како што е Република Македонија. Мерките за побрз развој на овој сектор во државата кои се носат на центра