Свет

Европскиот модул Скјапарели „се разби од површината на Марс“

Европскиот модул Скјапарели „се разби од површината на Марс“

ЕСА, која два дена не примала никаков сигнал од модулот, ја откри неговата судбина благодарејќи на фотографијата која ја сними американската сонда МРО, во орбитата околу Марс.

– Скјапарели стасал со брзина која многу ја надминува брзината предвидена за површината на Марс, објасни Тијери Бланкер, задолжен за операцијата на спуштање.