Свет

Фабрички дефект на возила на „Генерал моторс“ фатален за 107 лица

Фабрички дефект на возила на „Генерал моторс“ фатален за 107 лица

Фондот за обештетување на возачите на неисправни автомобили на „Генерал моторс“, доби 107 досијеа за смрт на луѓе кои возеле такви возила, соопшти фондот.

Тој број далеку го надминува бројот од 13 смртни случаи кои таа американска компанија официјално ги припишува на дефекти, пред се на неисправни контакт брави и безбедносните воздушни перничиња.

Овој број дополнително може да се зголеми бидејќи „Генерал моторс“ од неодамна отвори шалтер за тие барања. Шалтерот ќе биде отворен до крајот на годината.