четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Фатени на дело: СДСМ главен уредник во соросовите медиуми

Со ова се разоткрива мрежата на функционирање на соросовите медиуми кои добиваат вести напишани од штабот на СДСМ.

sdsmsoross

Последни вести

Опозициската партија СДСМ фатена е на дело како режира вести на соросовите медиуми, за кои нема дилема дека уредувачката политика не е препуштена на уредувачкиот колегиум, туку на партискиот штаб на СДСМ, објави „Курир“

Имено доцна попладнево СДСМ од електронската пошта која ја користи за испраќање на дневни соопштенија, изјави и известувања исклучиво за партиски активности на партијата и нејзините функционери, стигна меил во кој наместо соопштение или партиско известување стои веста напишана на порталот Нова ТВ, со наслов НоваТВ: Зврлевски: Специјалното обвинителство е политичко.

sdsmmaill

 

Поради неумешност на праќачот, овој пат е направен пропуст, па наместо до медиумите чии вести СДСМ секојдневно ги уредува испратена и вметната е мејлинг листата на сите медиуми.

Но тоа не им пречи на медиумите на СОРОС да ја превземат веста и истите да ја реобјават со што практично потврдуваат дека објавуваат се она што ќе им прати СДСМ,  а не се потпираат врз своја новинарска проценка.

Со ова се разоткрива мрежата на функционирање на соросовите медиуми кои добиваат вести напишани од штабот на СДСМ.

Ова е скандал по повеќе основи

Прво се отвора оправдана дилема дека целосно сајтот Нова Тв е уредуван од штабот на СДСМ односно се објавува сето она што ќе биде испратено од СДСМ.

Второ, таквата вест е реобјавена со речиси истиот наслов од Нова ТВ веднаш откако СДСМ по својата електронска пошта ја испратила веста до сите медиуми. Па така истата е превземена по насока од СДСМ од медиумите Плус Инфо на Бранко Геровски, Либертас на Ацо Кабранов, А1он на Предраг Петрович, Локално, ФОКУС, дури и он лајн порталот на Утрински весник со што е јасно дека уредникот на вестите е токму СДСМ.

Трето, ова отвора сериозен скандал со кој што СДСМ во скут ги држи сите овие медиуми кој работат директно под нивна палка и закрила, со што станува уште повидлива спрегата меѓу овие медиуми и партијата СДСМ. Ова не значи само директно мешање во уредувачката политика на овие медиуми, туку груба узурпација и злоупотреба на медиумите за политичка пресметка.

Четврто, самиот Зоран Заев изјавува и ветува “ќе ја вратиме слободата на медиумите ”. Каква е таа слобода која СДСМ ја нуди, а која сега се гледа на дело- готови текстови кои со еден маил сите портали под директна контрола на СДСМ ги превземаат.

Петто, доколку се погледне самата содржина на текстот кој медиумите на Сорос и СДСМ го превземаа, а СДСМ го шири низ медиумите под нивна контрола, ќе се види дека целта е политичко етикетирање на Зврлевски и извртување на една негова изјава согласно партиските потреби на СДСМ. Така што и сите претходни лаги и невистини кои овие денови оркестрирано се објавуваат на истите овие медиуми потекнуваат од еден извор а тоа е СДСМ која штанца текстови со невистини.

a1onskandal

libertas22

plusinfoo

utrinskii

ffokusss

lokalnoo

 

Најчитани вести