петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Фејсбук трикови кои најверојатно не ги знаете

Иако сигурно поминувате многу време на светски најпопуларната социјална мрежа, сепак претпоставуваме дека можеби не знаете некои Фејсбук трикови

Fejsbuk trikovi

Последни вести

Иако сигурно поминувате многу време на светски најпопуларната социјална мрежа, сепак претпоставуваме дека можеби не знаете некои Фејсбук трикови.

Запознајте се со Фејсбук трикови кои можеби не ги знаете, но секако дека ќе ви бидат до голема корист и же ви пружат дополнителна забава.

Можете да пратите порака без превземање на посебни апликации

Постојат два начини да се заобиколи инсталирањето на Фејсбук апликацијата месинџер. Во првиот доволно е да го отворите Фејсбук на веб пребарувачот. Вториот е потежок. Стартувајте го инсталирањето на апликацијата месинџер, но веднаш штом се појави круг со квадрат во кој е зборот „стоп“, кликниете на него за да го стопирате процесот. Потоа вратете се на Фејсбук апликацијата и таму треба да се појави делот за пораки.

Тајно сменете го статусот на својата врска

Отворете „аbout“ на својот ѕид и кликнете на „relationship“. Потоа во горниот десен агол кликнете „еdit“. Сменете ги сетирањата за приватност на „оnly me“. По ова сменете го статусот на врската и меморирајте ја промената. Втора опција е воопшто да немате статус за врската.

Објавувајте на Фејсбук и кога не сте на Фејсбук

За ова треба да имате „post-by-email“ пристап до адреси кои можете да ги користите за објавување на текстови, фотографии и видеа од својот мобилен телефон.

Исклучете ја опцијата „видено/seen“ во пораките

Вклучете се на Фејсбук преку веб пребарувачот Chrome. Таму на рапсолагање ви е екстензија „facebook unseen“, која го блокира URL со потврда за читање на пораките. Ако не користите Chrome, тогаш инсталирајте ја екстензијата „adblock Plus“ за веб пребарувачот кој го користите и во филтрите додајте го URL ‘facebook.com/ajax/mercury/change_read_status.php$xmlhttprequest’.

Користете ги т.н. емотикони во статусите

Користете татсатура со т.н. емотикони на вашиот мобилен телефон, или превземете од Интерент соодветна екстензија.

Паметно користете Friend Tracker

Ако не сакате вашата локација да е доста на сите, креирајте приватен попис на пријатели, кои ќе добиваат известувања од тој вид.

Најдете нешто конкретно со помош на пребарувачот „Facebook Graph

Ова е многу корисна алатка. Искуцајте на пример „Books read by CEOs“ и ќе бидете многу изненадени.

Објавувајте GIF-ови во коментарите

Фејсбук овозможува објавување на GIF-ови попат на поставување на врски во статусот, но тоа засега не е возможно во коментарите, единствено ако не сте инсталирале посебна екстензија за пребарувачот Chrome.

Проверете ја приватноста

Фејсбук опцијатаcheckup“ нуди постапка во три чекори со помош на која можете да ги си ги прегледата сетирањата и да ги измените.

Пронајдете ги старите објави

Во делот за пребарување на Фејсбик напишете прецизни барања и притиснете „еnter“ на тастатурата. Потоа проверете меѓу резултатите дали се наоѓа она што го барате.

Средете си ги фотографиите по сопствен вкус

Пробајте ги Фесјбук алатките за обработка на фотографии. Можете да додавате филтери, текстови и налепници, а исто така и да ги сечете.

Подгответе содржина за објавување подоцна

Можете да си подготвите поврзувања, видео записи, случувања и друго. Кликнете на менито во горниот десен агол, а потоа одберете „ѕave“. Подготвениот материјал ќе го најдете во десктоп верзијата во менито од левата страна (favorites), односно во оделот „more“ во мобилната апликација.

Не ја пропуштајте забавата

Можете да се претплатите на известувања и да бидете во тек со настаните.

Прилагодете го „news feed за сопствени потреби

Кликнете на менито во горниот десен агол и одберете ја опцијата „news feed preferences“, а потоа сетирајте по сопствена желба.

Со овие Фејсбук трикови се надеваме дека ќе својот профил на оваа социјална мрежа ќе го направите многу позабавен и покорисен и секако да функционира по важа сопствена желба.

Најчитани вести