Балкан

„Фич“ го намали кредитниот рејтинг на Хрватска

„Фич“ го намали кредитниот рејтинг на Хрватска

Меѓународната агенција за кредитен рејтинг „Фич“ ги намали прогнозите за рејтинг на Хрватска од стабилен на негативен.

„Фич“ истовремено го потврди долгорочниот кредитен рејтинг на ниво ББ+ за странски валути и на БББ- за домашни валути.

Рејтинг агенцијата наведува дека фискалните резултати на Хрватска дополнително се влошени од септември минатата година, кога „Фич“ го намали долгорочниот кредитен рејтинг на сегашното ниво ББ+.

Долготрајната рецесија и понатаму влијае на изгледите за фискална консолидација и оддржливост на јавниот долг, а хрватската влада, според „Фич“, покажува помала волја да воведе построги буџетски ограничувања.