Магазин

ФОТО: Зошто во Финска бебињата спијат во кутии?

ФОТО: Зошто во Финска бебињата спијат во кутии?

Поради ваквата практика Финска има меѓу најниските стапки на смртност на доенчиња во светот.

bebe-finska-1

Во Финска во 1938-та години почнаа да се делат картонски кутии со предмети за општа потреба за бебињата на семејствата со мали примања и на новите мајки под паролата – „Секое бебе треба да има право за еднаков почеток на животот“.

bebe-finska-5

Се работи за нешта што секој нов родител мора да ги има, односно облека, пелени и играчки.

bebe-finska-2

Самата кутија доаѓа со вграден душек и бебето спие во неа, а тоа всушност е неговото прво креветче. Поради ваквата практика Финска има меѓу најниските стапки на смртност на доенчиња во светот.

bebe-finska-3

Смртноста на доенчињата во Финска се намали од 10 отсто на 0, 3 отсто. Поради ова истата идеја е прифатена и во Канада и Нов Зеланд.

bebe-finska-4