недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Фирмите да пријават во УЈП ако им се наплати одјавување на фискалните каси

fiskalni-550x272

Последни вести

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески истакна дека компаниите на кои фирмите производителите на фискални апарати ќе им побараат дополнително да платат за одјавување на фискалните каси, треба да ја информираат Управата за јавни приходи.

Тој додаде дека со директорот на УЈП, презеле мерки и на фирмите производители на фискалните апарати им укажале дека тоа не смее да се случува, бидејќи нема никакви реални трошоци за одјавување на апаратите, дека тоа ја нарушува пазарната конкуренција и оти од сега натаму тоа не би смеело да се случува.

– На производителите на фискалните апарати им порачувам да конкурираат во една пазарна економија само со цената и со квалитетот. Не смеат да ги уценуваат фирмите, ниту пак да им бараат дополнителни трошоци за одјавување доколку сакаат да се префрлат од еден на друг производител. Мора да бидат ставени на пазарот кој се базира на квалитетот на фискалниот апарат и на цената, подвлече Ставрески.

Најчитани вести