Свет

Форбс: Санкциите за Русија не го даваат посакуваниот ефект

Форбс: Санкциите за Русија не го даваат посакуваниот ефект

Санкциите на САД и ЕУ би требало тешко да ја погодат руската економија, но таа во моментов е во подобра состојба отколку што се очекуваше, предупредува аналитичарот на Форбс, Кенет Рапоза.

Меѓу „проблемите“, како што иронично истакнува Рапоза, што санкциите и ги донесоа на Русија е и растот на рубљата за 17 отсто од почетокот на 2015-та година. Освен тоа, берзанскиот фонд Маркет векторс Раша проценува дека рускиот пазар во моментов има најдобри резултати мешу земјите во развојот, пренесува Танјуг.

Заздравувањето на руската економија Рапоза ја поткрепува со податокот дека во најновиот рејтинг на светскиот капитал, што го подготви Советксиот економски форум, Русија се искачи од 55. на 26. Место пред Израел, Бразил, Италија, Шпанија, Португалија и Грција.

Моментално еден американски долар чини нешто помалку од 50 рубљи, а во јануари годинава куќата Голдман Сакс прогнозираше дека американската валута во првото тримесечје од 2015-та година ќе вреди до 70 рубљи, наведува Рапоза.

Се проценува дека рускиот суфицит до крајот на годинава ќе се зголеми на 70 милијарди долари (5, 5 отсто од БДП), а на крајот на 2014-тата суфицитот изнесуваше 59 милијарди (3, 2 отсто од БДП).

Иако руското индустриско производство е во опаѓање, сепак остварува значително подобри резултати отколку што се очекуваше.

Рапоза смета дека до крајот на годинава ќе бидат укинати санкциите за некои сектори од економијата. Тој појаснува дека на тоа укажува порастот на цената на нафтата, стабилизацијата на стопанството, склоноста на странските инвеститори да купуваат руски акции и облигации, како и одбивањето на голем број срански компании да се откажат од рускиот пазар.