четврток, 29 јуни 2017  |  Вести денес: 18

„Форбс“: СДСМ ја користи политичката криза да си го подобри рејтингот

Во репортажата се критикува и опозицијата, која како што пишува, сака да извлече ќар и да купи време.

forbs1-640x414

Последни вести

Опсежната репортажа на Форбс за Македонија со наслов: „И покрај политичката криза, Македонија напредува со реформите“, ја отсликува економската состојба на државата.

За да биде репортажата опсежна, Форбс ја опфати и политичката криза. Бидејќи, како што наведуваат во репортажата, за разлика од другите држави каде имаше слична (Бразил и Украина) во Македонија наместо да се намалува бројот на вработувања, се намали невработеноста на рекордно и историски ниско ниво.

Во репортажата се критикува и опозицијата, која како што пишува, сака да извлече ќар и да купи време.

-Опозициските партии се обидуваа да ги искористат овие политички кризи, а тоа го направија и македонските социјал-демократи, СДСМ, кои ги одложуваа изборите во обид да купат време и да си го подобрат рејтингот. Но, изненадувачки, македонската економија остана позитивна и се очекува да се зголеми за 2,2 проценти во текот на оваа година, а веќе порасна за 7 проценти во последните две години, и покрај тоа што државата беше преплавена и со милион бегалци кои поминуваа на пат кон Австрија, Германија, Шведска и другите западно-европски дестинации, додава Форбс.

Најчитани вести