Македонија

ФОТО: Царината заплени 243 килограми режан тутун

ФОТО: Царината заплени 243 килограми режан тутун
На 8 јули 2016 година на патниот правец Скопје – Куманово при вршење на внатрешна контрола, инспекторите од Одделението за истраги на Царинска  управа, се обидоа да стопираат комбе со скопски регистарски ознаки, но возачот на комбето не застанал и се дал во бегство.
Веднаш потоа, комбето било присилно стопирано и под придружба на царинските инспектори испратено на детален преглед во магацинот на Царинската испостава Куманово.
При извршениот детален преглед во комбето, помеѓу останатата стока беа пронајдени и 12 картонски кутии режан тутун тип Вирџинија за кои сопственикот не поседувал никаква документација.  Вкупната количина на пронајдениот режан тутун изнесува 243 килограми.
Избегнатите давачки по основ на неплатена акциза и други давачки изнесуваат 503.687 денари.За одземената стока лицето не приложи соодветен документ со што истата е пуштена во слободен промет без да бидат платени царинските и други давачки.
Согласно закон стоката е одземена со потврда за привремено одземени предмети, а Царинската управа пртотив сторителот поднесе соодветна пријава.