Магазин

(ФОТО) Чудесни и страшни облаци

(ФОТО) Чудесни и страшни облаци

Сигурно сакате да гледате во облаци. Некои се малку драматични, но некои навистина изгледаат застрашувачки.

Ова се некои од нив, а верувале или не тие се реални.

arkus

Аркус облаци

Овие облаци се во облик на ролна или хоризонтални облаци.Донесуваат ладно ветре.

polici

Облаци во вид на полици

Овие облаци се завиткани во облик на цевка. Тие се малку поопасни, донесуваат силно невреме.

lentikularni

Лентикуларни облаци

Овие облаци во вид на чинија, поврзани се со турбуленции, така што авионите ги избегнуваат а ги сакаат едрилиците.

mamatus

Маматус облаци

Пенливи облаци кои вообичаено најавуваат екстремно време. Кога ги набљудување имате впечаток дека небото буквално врие. Името „маматус“ доаѓа од латинскиот збот мама, што значи гради.