Магазин

ФОТО: Дали сте слушнале за ова животно?

ФОТО: Дали сте слушнале за ова животно?

Ова животинче има уши како мече, мало носе и меко крзно, па затоа луѓето лесно се вљубуваат во него. Станува збор за екстремно ретката кинеска пика.

Ова животниче е далечен роднина на зајакот, а речиси две децении не било забележано, се додека сосема случајно не било „уловено“ на видео снимка годинава во март, пишува Дејли меил.

pika_2

Сепак, на ова животно му се заканува истребување, затоа што лужето неможат да им одолеат па се обидуваат да ги уловат за да ги чуваат како домашни миленичиња.

Во моментов има помалку од 1.000 кинески пики во дивината, и тие се поретки од пандите кои што се сметаат за заштитен вид.

pika_3

Сепак, додека властите вложуваат големи напори за да ги заштитат пандите, ова животниче воопшто не се вбројува како загрозен вид од кинеските власти.