понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 80

ФОТО: Димитриев на отворањето на ЕП во Кендо вештини

emil-kendo3-640x292

Последни вести

Премиерот задолжен за спроведување на избрите Емил Димитриев денес присуствуваше на отворањето на европското првенство во Кендо вештини  кое се одржува во Скопје.

На Европското првенство најавено е учество на 485 натпреварувачи од 37 држави, поделени во машка и женска конкуренција. Македонија ќе има свои претставници во двете конкуренции.

На свеченото отворање присуствуваа претседателот на Европската кендо федерација, Алан Докарме и Златко Кексовски, претседател на Македонската кендо и иаидо федерација. Први на борилиштата излегуваат жените.

emil-kendo1-640x429

Од таборот на нашата репрезентација велат дека нашите натпреварувачи се подготвени и  добро се чувствуваат и дека нема повреди.

Боите на Македонија ќе ги бранат: Андреј Атанасовски, Менсур Бојда, Владимир Кесковски, Матеј Ивановски, Илија Андреевски, Матеј Јошевски и Марија Манасиевска.

Кендо претставува јапонска боречка вештина на мечување со долг меч, наречен шинаи, кој ја заменува вистинската катана во борбите со противник. При вежбање и натпревари се користи заштитна опрема наречена богу, која се состои од карактеристична заштита за лице, ракавици и заштита за тело.

Најчитани вести