Магазин

ФОТО: Еве како изгледале мигрантите во САД пред 100 години

ФОТО: Еве како изгледале мигрантите во САД пред 100 години

Фотографиите кои ги објави „Хафингтон пост“ се во сопственост на архивата на градската библиотека во Њујорк и на нив се прикажани имигранти во Соединетите Американски држави пред 100 години.

Во периодот помеѓу 1905. и 1914. година, фотографот аматер Аугустус Шерман ги фотографирал луѓето кои пристигнувале на њујоршкото пристаниште на островот Елис.

Овие фотографии се објавени во весници кои денес се дел од архивата на градската библиотека.

На портретите се наоѓаат луѓе од различни делови на светот, а кои дошле во САД со намера да почнат нов, подобар живот и да го живеат „американскиот сон“.

m
Маж од Баварија
m1
Жени од Холандија
m2
Маж од Данска
m3
Маж од Германија
m4
Жена од Гвадалупе
m5
Деца од Холандија
m6
Маж од Турција
m7
Маж од Романија
m8
Маж од Алжир
m9
Жена и деца од Словачка
m10
Маж од Финска
m11
Жена од Италија
m12
Жена од Италија
m13
Девојче од Шведска