Магазин

ФОТО: Еве кој народ е најпаметен на Балканот

ФОТО: Еве кој народ е најпаметен на Балканот

Хрватите и Словенците имаат највисок коефициент на интелигенција на Балканот. За разлика од нив најниско рангирани на балканското подрачје кога станува збор за нивото на интелигенцијата имаат Албанците, покажува мапата на интелигенција на нациите во Европа, базирана на тестирање на просечниот IQ според квалитетот на образованието во земјите.

Според оваа мапа, Македонците имаат коефициент на интелигенција 91, што ги прави поинтелигентни од Србите, Косовците и Албанците, а подобро рангирани од нас се Хрватите, Словенците, Босанците, Грците и Бугарите.

Имено, во Европа според оваа мапа  најголем коефициент на интелигенција имаат Финците – 101.

Образование во голема мера влијае на IQ резултатите – нискиот просек на IQ повеќе укажува на погрешниот пристап кон квалитетното образование, а не на вродената интелигенција.