Магазин

ФОТО: Гром удри во статуата во Рио де Женеиро, работници ја поправаат

ФОТО: Гром удри во статуата во Рио де Женеиро, работници ја поправаат

Гром удри во познатата статуа на Исус Спасителот во бразилскиот град Рио де Женеиро.

Големото невреме што деновите зафати делови од Бразил предизвика огромни штети, а еден гром ја оштети и славната статуа .

View of lightning striking Christ the Redeemer in Rio de Janeiro, Brazil, 16 January 2014. The city suffered a strong storm that left neighborhoods without power and flooded streets

Громот го оштетил десниот прст на статуата што се наоѓа на ридот Корковадо.

Од денеска почна реставрација на статуата, а градските власти сметаат дека им биде потребно повеќе од четири месеци за да ја завршат. Покрај оштетениот прст, работниците работат и на оштетувањето на главата исто така предизвикано од гром минатиот месец.

Awesome: Lightning flashes over the Christ the Redeemer statue on top of Corcovado Hill in Rio de Janeiro on January 14, 2014

Властите планираат да постават посебна заштита на статуата која поради височинита често е мета на громотевици.

Damaged: View of the damaged hand of the sculpture in Rio de Janeiro

Статуата е висока 38 метри во 2007 година беше прогласена за ново светско чудо, а е направена од 700 тони зајакнат бетон. Таа е една од најголемите камени статуи на Исус во светот.

The statue was struck by lightning when a powerful electric storm swept through the city emitting more than 40,000 lightning strikes throughout the state of Rio de Janeiro

Peek-a-boo: A repair worker examines the head of Christ Redeemer statue in Rio de Janeiro

Arm with a view: A construction worker can be seen on the arm of the famous statue which is 100ft tall