среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 44

ФОТО: Груевски со семејството го дочека Велигден во Лесновскиот манастир

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски заедно со семејството го дочека најголемиот христијански празник Велигден во Лесновскиот манастир во пробиштипското село Лесново.

132593697

Поврзани вести

Семејството Груевски присуствуваше на вечерната литургија, каде заедно со премиерот Емил Димитриев, неговото семејство и бројните верници  го дочекаа Христовото воскресение.

lesnovo

Претходно во текот на вчерашниот ден, Груевски со семејството ја посетија црквата ,,Св. Богородица” во штипско Ново Село, каде се наоѓа училиштето во кое македонскиот револуционер Гоце Делчев работел како учител.

sv-bogorodica-crkva

lesnovo-3

Веднаш до училиштето е и куќата во која Гоце Делчев живеел во тоа време. По реновирањето на училиштето ,,Гоце Делчев” во него е сместен Ректоратот на Универзитетот „Гоце Делчев”. И покрај реконструкцијата, Гоцевото училиште го задржа историскиот препознатлив изглед.

goce-delcev

Убавото време за велигденските празници семејството Груевски го исористи и за прошетка низ штипската населба Ново Село.

prosetka

prosetka-2

lesnovo-5

lesnovo-4

lesnovo-2

lesnovo-1

lesnovo-8

lesnovo-7

Најчитани вести