Свет

ФОТО: ИД објави мапа – Еве каде се има оперативни ќелии во Европа

ФОТО: ИД објави мапа – Еве каде се има оперативни ќелии во Европа

Терористичката Исламска држава објави мапа на која е прикажано каде има свои оперативни ќелии во Европа, пренесува „Дејли Експрес“. Со оваа мапа, терористичката организација најверојатно сака да го прикаже сопственото влијание во светот.

isis-mapa-2

Специјалната мапа која е објавена со цел да се одбележи две годишнината откако ИД прогласи сопствен калифат во Сирија и Ирак го дели светот на главно, средно влијание и на оперативни ќелии.

Според мапата, ИД има средно влијание во земјите од Источна Европа до Далечниот Исток. Тука се Нигерија, Авганистан, Сомалија и Јемен.

Оперативни единици има на местата каде имаше и терористички напади: Франција, Турција и Либан.