Магазин

ФОТО: Идеи за прекрасни пролетни градини

ФОТО: Идеи за прекрасни пролетни градини

За два дена ќе и посакаме добредојде на пролетта, најубавото годишно време…време кога природата се буди од зимскиот сон, време кога расцутуваат цвеќињата, кога се’ околу нас се раззеленува.

Бидејќи сонцето веќе подолго време не’ грее, време да почнете да ја средувате вашата градина.

Богатиот избор на различни сорти и видови на луковици кои ги садиме овозможува времето на цветање да се продолжи до касна пролет и може да трае од средината на Февруари, кога под снегот излегуваат првите ниски ириси (Iris reticulata, Iris danfordiae), жолтиот (Eranthis), малку подоцна крокусите (Crocus sp.) во различни бои, нежното кокиче (Galantus), веднаш потоа процветуваат првите рани високи, а една недела покасно и раните ниски лалиња.

2(408)

Така можеме со правилен избор помеѓу разните видови на лалиња, да имаме лалиња кои ќе цветаат до крајот на Мај. Во исто време ќе процветаат и нарцисите, миризливите зумбули, ќе не развеселат звезедстите цветови на Chinodoxa, сината Scilla, нежната Puschkinia, и сино-виолетовите цветни гроздови на Muscari.

1(405)

Ќе се израдуваме на царското лале (Fritillaria imp.) на свилените цветови на Ranunculus, Anemonas и на многу други убавици од видот на луковици кои ќе цветаат до касна пролет.

пример на саксија

Но, за вашата градина да биде уште поспектакуларна подгответе интересни дизајни и декорации за дворот.

5(336)