Свет

ФОТО: Индонезиска кланица за змии

ФОТО: Индонезиска кланица за змии

Чантите, чевлите, ремените  и облека од змиска кожа се луксузни и скапи, се продаваат во префинети продавници, но фабриките во кои се изработуваат се вистински хорор. Во мали фабрики во мизерни услови секојдневно се убиваат по илјадници змии од чија кожа се прават чанти и чевли.

Една таква фабрика, или подобро кажано кланица има во селото Циребон во Индонезија.

Snakes are collected and rolled before being put into the oven

Таму работниците убиваат и им ја дерат кожата на змиите, а потоа ја транспортираат до фабриките.  Самиот чин на убивање на змиите е суров, а целиот процес трае околу десетина минути. Змијата прво ја зашеметуваат со удар во глава, а потоа се навлекува црево. На крај со вода се надувува како балон, со што се вади целата нејзина внатрешност.

Preparations: Killed snakes ready to be skinned

Потоа кожата се остава да се исуши, а потоа се преработуваат, се додава боја и се сечат според потребите.

Nearly finished: Dried snake skins are laid out in rows prior to being stitched into clothing and accessories

Трошокот да се направи една чанта од змиска кожа е од 15 до 30 долари, но тие се продаваат по илјадници.

Heat treatment: Dozens of snake skins are placed in an oven to dry out

Care and attention: Workers bind snake skin with wood to make sure they dry out properly

High demand: The sheer volume of snakes killed at the factory shows just how popular snake skin products are

The innards are not wasted - snake meat is believed by some to be a remedy for skin diseases and asthma, as well as an aid to increase virility