Македонија

Фото: Како изгледа внатрешноста на новиот Археолошки музеј

Фото: Како изгледа внатрешноста на новиот Археолошки музеј

Златните предмети од некрополата на Требеништа и Горна Порта од Охрид, меѓу кои и уникатните обетки со гулабици, единствениот бронзен појас заедно со реконструкција на гробот на т.н. пајонска свештеничка од некрополата кај валандовското село Марвинци, штитот од селото Бонче, на кој го пишува името на македонскиот крал Деметриј Први Полиоркет, стаклената чаша дијатрета, вредни рановизантиски мозаици, копија од саркофагот од Александрија, кој Турција и го подари на Македонија. Ова се само дел од илјадниците предмети кои првпат ќе бидат обединети и презентирани на едно место – во Археолошкиот музеј на Македонија во центарот на Скопје, пишува Дневник.

Свеченото отворање на Музејот е закажано за вечерва во 19 часот. Во импресивната постојана музејска поставка на 6.000 квадратни метри, ќе бидат изложени повеќе од 6.000 артефакти од сите историски периоди.

850008_Arh_muzej_eksponati_

1500014_Arh_muzej_eksponati

2500016_Arh_muzej_eksponati

3500020_arheoloski_muzej_64

4500015_arheoloski_muzej_64

5500015_Arh_muzej_eksponati

6500012_Arh_muzej_eksponati