Магазин

ФОТО: Како изгледал Че Гевара без брада

ФОТО: Како изгледал Че Гевара без брада

Списанието “Time” го прогласило Гевара за една од 20-те најголеми светски икони и херои во рамките на 100-те највлијателни луѓе во светот во 20. век.

Ернесто Гевара де ла Серна, познат како Че Гевера или само Че, бил марксистички револуционер, кубански герилски лидер и теоретичар, лекар, дипломат и писател.

Че Гевара претставувал една од клучните личности во револуцијата на Фидел Кастро на Куба, како член на движењето “26. јули”. По победата во револуцијата, неколку години бил активен во промоција на револуцијата, патувајќи низ светот како дипломат од Куба, а потоа лично се ангажирал во движењето за ослободување од диктаторскиот режим преку герилска борба, најпрво во Конго, за време на владеењето на Моизе Чомбе, а потоа во Боливија.
Списанието Time го прогласило Гевара за една од 20-те најголеми светски икони и херои во рамките на 100-те највлијателни луѓе во светот во 20. век.

Погледнете како тој изгледал без брада.

ccccccc