Македонија

Фото: Казни мал милион, но сеуште многумина не ги почитуваат правилата

Фото: Казни мал милион, но сеуште многумина не ги почитуваат правилата

Сообраќајните правила, поготово оние за паркирање се едни од најчестите кои возачите ги прекршуваат.

Со непрописното паркирање се загрозува безбедноста на пешаците во сообраќајот кои во последниве неколку месеци се оние кои најмногу страдаат во сообраќајот.

Законот за безбедност во сообраќај е дециден и во него се наведува:

„Возачот не смее да го запре или паркира возилото на место на кое тоа би ја загрозувало безбедноста на другите учесници во сообраќајот или би претставувало пречка за нормално одвивање на сообраќајот или за движењето на пешаците и велосипедистите. (Предвидена глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност , односно ќе му се регистрираат 25 негативни бода“.

Но, факт е дека и оваа казна не може да ги натера несовесните, да ја разбудат свеста во нив.

Ова се дел од прекршителите кои се најдоа на фејсбук групата „Ѕидот на сообрачајниот срам“:

1779707_10205406273892608_7523620510339295131_n

1779771_771448279584103_7617966540004692231_n

10347152_10205578069799389_5200950616397201315_n

10411203_10205303719342243_386493957621083482_n

10421097_10204310998754035_1271424818683977306_n

10428072_10204426104005676_7233583203464798921_n

10428447_10203199955223727_511519786707812480_n

10523159_821530904577119_7793951595478875647_n

10685381_771449062917358_2722629959441535541_n