Македонија

ФОТО: Коњаницата „Бигорски Манастир – Патот на Црешовото Топче“ тргна кон Крушево

ФОТО: Коњаницата „Бигорски Манастир – Патот на Црешовото Топче“ тргна кон Крушево

Група коњаници, членови на коњаницата „Бигорски Манастир – Патот на црешовото топче“ денеска го почнаа маршот во чест на празникот Илинден. Годинава, седми пат ќе поминат пат долг околу 200 километри по маршрута по која било пренесено првото црешово топче, од Бигорскиот манастир до илинденско Крушево.

По подготовките во селото Зубовце, коњаниците попладнево поминаа низ соседното село Тумчевиште и продефилира низ Гостивар. Благослов и желби за успешен марш во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ добија благослов од митрополитот тетовско-гостиварски г. Јосиф.

bigorski.gif4

Продолжија кон Бигорскиот манастир каде учесниците симболично ќе положат комитската заклетва и ќе добијат благослов од монашкото братство и архимандритот Партениј.

bigorski.gif2

Групата својот пат ќе гопродолжи преку планината Бистра, селата Кнежино, Козица, Цер и, според планот, на 2-ри август, со останатите ученсици од други краеви на Македонија, ќе се приклучи на прославата на Мачкин Камн близу Крушево.

Годинашниот 7. коњанички марш го организира здружението на граѓани „Бигорски манастир-патот на црешовото топче“ во чест на дел од историјата на Македонија кога монаси и локално население испраќале помош за востаниците и изработувале топчиња.