Свет

ФОТО: Крваво море, традиционално убивање на китови на Фарските острови

ФОТО: Крваво море, традиционално убивање на китови на Фарските острови

Секоја година на Фарските острови, протекторат на Данска, се убиваат китови поради нивното месо и маст.

Оваа страшна традиција ја фотографил американскиот фотограф, Бенџамин Расмусен од Деневер, кој го посети архипелагот ова лето за време на годишниот лов на китови. Тој вели дека татко му е од островите и дека како мал растел со месо од кит.

 

Grisly custom: The participants of the hunt cut the trapped critters' spinal cord, killing them instantly

Community affair: Men and women perform the traditional whale kill chant and dance before slaughtering whales at the Seaman's Day celebration in Klaksvík on August 21, 2010

Тој пишува дека видел ужасни сцени, крваво море, пискот и радувањето на мажите кои упорно ги убиваат невините животни. Потоа, месото и маста се делат меѓу жителите на заедницата.

Main course: The pilot whales' meat and blubber is divided up between everyone in the community

Фотографот вели дека оваа традиција, која е спектакл за островјаните, но за многумина е хорор. Но, тој верува дека оваа традиција наскоро ќе згасне, бидејќи младите генерации не се заинтересирани за убивање животни,