недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Фото: Куманово доби нов објект за трансфузиона медицина, по речиси еден век

star-nov-500

Последни вести

Министерот за здравство Никола Тодоров денеска го посети комплетно реновираниот објект на Службата за трансфузиона медицина во кругот на општата болница во Куманово.

– Службата за трансфузија започна да функционира во комплетно нов простор, кој претходно не беше реновиран и се наоѓаше во многу лоши услови уште од 1924 година. Со ова се подигна нивото на здравствена услуга во овој прилично сензитивен дел од здравствената дејност, истакна Тодоров.

todorov-kumanovo400

Оваа инвестиција, во вредност од околу 6 милиони денари, ќе овозможи подобро функционирање и подобра организација на службата која опфаќа пациенти од Куманово и целиот околен регион.

Директорката на Институтот за трансфузиона медицина истакна дека службата е достапна 24/7, а податоците покажуваат дека е значително зголемен бројот на пациенти во областа на трансфузионата медицина. Објектот во Куманово е енергетски ефикасен и се очекува намалување на трошоците за околу 50%.

nov2-500

nov3-500

nov4-500

star2-500

star3-500

star4-500

Најчитани вести