петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 66

ФОТО: Лагадин ќе добие модерна плажа

plaza1

Последни вести

Министерството за транспорт кон средината на следниот месец ќе почне со уредување на плажата во Лагадин. Проетот ќе чини 75 милиони денари, а плажата ќе биде готова во август летово, пренесува Курир.

Плажата Лагадин се протега почнувајќи од хотелот „Два бисери” кон југ во должина од 500 метри, зафаќајќи го просторот помеѓу патот Охрид – Св.Стефан – Пештани – Св.Наум и водената површина од езерото.

plaza2

На оваа површина се предвидени повеќе содржини чија позиционираност ќе може да им послужи на корисниците.

На плажата ќе има сервисен пункт, два шанка, два објекта со тоалети, тушеви и гардероби, објекти за сместување на лежалки и чадори, игралишта за деца, две платформи во вода, два мола за прифаќање на чамци, педалини и др. пловни објекти.

plaza3

Во средниот дел од плажата ќе бидат поставени две дрвени платформи во езерото во групација од четири шестоаголници, изведени со дрвени колови, греди и даски.

plaza4

На плажата ќе бидат организирани делови со лежалки и чадори, дел со балдахини и слободни песочни делови за корисници кои сакаат сончење на песок, кабини за преслекување, тушеви, спортски терени за фудбал и одбојка на песок, детски игралишта, опремени со реквизити, куќички за спасители, јарболи со државно знаме, клупи , натписи/информативни таблоа и др.

plaza5

На плажата покрај високата вегетација се организирани зелени оази со тревни површини и убави сенки. По целата должина на плажата ќе бидат посадени палми кои треба да го донесат духот на медитеранот.

plaza6

plaza7

 

plaza8

plaza10

ФОТО: Курир.мк

Најчитани вести