Магазин

ФОТО: Магичните бои на поларната светлина

ФОТО: Магичните бои на поларната светлина

501134_profimedia0200665952_ffФотографот Си Џеј Кејл од Хаваи ги издржа ниските температури за да ја забележи поларната светлина во текот на патувањето на Аљаска.

Преубавите бои на небото се нарекуваат „аурора бореалис“.

Поларната светлина настанува кога електроните забрзани од напон, се судираат со атомите во горните слоеви на атмосферата, при што се емитува атомски кислород.