Македонија

ФОТО: Македонија е дел од калифатот на ИСИС

ФОТО: Македонија е дел од калифатот на ИСИС

Исламската држава на Ирак и Левант (ИСИС) денес е најпознатата терористичка организација во светот, која стана поозлогласена дури и од Ал Каеда.

Иако групата во Ирак е активна уште од американската инвазија, за неа во јавноста се дозна од неодамна, после офанзивата во Ирак каде во рок од неколку дена успеаја да освојат неколку поголеми градови.

Активна е и денес, судирите се секојдневни, а извештаите од целиот свет говорат за тоа дека се поголем број на луѓе заминуваат во воените подрачја за да им се приклучат на силите на ИСИС.

Во продолжение погледнете неколку мапи кои го објаснуваат начинот на дејствување на оваа организација. На една од тие мапи се гледа дека и просторот каде се наоѓа Македонија е замислен како дел од ИСИС.

m

m1

m2

m3

m4

m5