Свет

Фото: Мистериозна магла во Унгарија, заледува се пред себе

Фото: Мистериозна магла во Унгарија, заледува се пред себе

Околу 40 илјади домаќинства во предградие на Будимпешта денеска остана без струја, бидејќи леден дожд и паднатите дрвја ја прикинале работата на далеководите, соопшти унгарската Агенција за вонредни ситуации.

Ледот е со длабочина и до 10 сантиметри и ги оковаа дрвата, гранките и целите стебла се испокршиле загрозувајќи ја целата шума на надморска височина од под 400 метри кои се затворени за да се избегнат несреќи.

Во еден кварт на Будимпешта, унгарските власти им порачале на родителите да не ги испраќаат своите деца во училиште бидејќи на патот до него ќе мора да поминуваат под паднатите дрвја, јавува Ројтерс.

Madjarska-zima-led-mraz-nestanak-struje-2

Madjarska-zima-led-mraz-nestanak-struje-1