Магазин

ФОТО: Море од облаци во Големиот кањон

ФОТО: Море од облаци во Големиот кањон

Големиот кањон Колорадо се наоѓа во Аризона и со својот единствен изглед привлекува милион туристи од целиот свет.

Меѓутоа, овој кањон покажа дека може да не воодушеви и на уште еден начин.

Поради тоа што овде речиси и нема ветер, во него маглата се „лепи“ и лесто станува многу густа. Овој феномен се нарекува „потполна инверзија на облаци“, кога поради топлиот воздух облаците не можат да се кренат.

Затоа посетителите често не можат да уживат во изгледот на овој национален парк, но можат да им се воодушевуваат на пенестите облаци. Феноменот се случува еднаш во неколку години.