Свет

ФОТО: Напуштените метро станици во Париз ќе станат базен, ноќен клуб, ресторан, театар

ФОТО: Напуштените метро станици во Париз ќе станат базен, ноќен клуб, ресторан, театар

Кандидатот за градоначалникот на Париз, Натали Косјско Моризе го привлече вниманието кон неговата кампања, откако ги претстави своите нестандардни идеи за користење на напуштените метро станици во градот.

Разработките се направени лично од него со помош на двајца архитекти. Моризе смета дека осум од напуштените метро станици во Париз може да се преобразат, за да бидат целосно употребливи. Проектите се изготвени врз станица, изградена во 1906 година и затворена во 1936 година.

Париското метро за прв пат започнало со работа во 1900 година и има над 300 станици. Единаесет од нив се напуштени уште во времето на Втората светска војна.

Базен
Галерија
Театар
Ноќен клуб
Ресторан