Магазин

ФОТО: НАСА сними срце на Марс

ФОТО: НАСА сними срце на Марс

Научниците снимија формација во облик на срце на Марс.

Срцето се наоѓа во близина на огромниот вулкан Аскреус Монс, каде се наоѓаат некои од најголемите древни вулкани на црвената планета. Широко е околу 200 метри и е составено од повеќе слоеви.

Научниците веруваат дека срцето е најверојатно оформено со вулканска активност.

s

s2